středa 29. června 2016

Centrum Ostravy není Disneyland



Vedení města se snaží o oživení historického centra Ostravy, zvolená forma a design realizací bohužel nekoresponduje s funkcí a významem městského centra jako reprezentativního prostoru města.

Forma zabíjí obsah aneb pejsek a kočička vaří dort
Současný prázdninový obraz oživení městského centra je divočejší než bylo běžné v minulých letech. Uprostřed náměstí je písková pláž pro volejbal. Říkáte si ano, tohle je správný způsob, jak zjistit potenciální možnost využití nezastavěné proluky. Přidejme k tomu instalací cirkusového stanu s kavárnou? Párty stan s pískovištěm. Trhovecké dřevěné budky naproti Staré Arény.  Máme dort pejska a kočičky.
Idea plážové plochy ani sezónní kavárny není špatná, úskalí je v provedení a celém uspořádání prostoru. Zjednodušme to, jde o design.  Centrum města je vizitkou celého města. V Národním divadle vás neusadí na plastové židličky. 

  
Párty stan s pískovištěm

Hřiště v centru, skvělý nápad, jen je toho chaosu na jednu proluku trochu moc

Prefabrikát místo kvality / dětské hřiště na Černé Louce
Cirkusový stan není, ale jedinou prázdninovou novinkou, pokud popojedete z městského centra na Černou louku už z dálky uvidíte nové, všemi barvami křičí, pohledově exponované dětské hřiště. Přesně takové, které kdyby se vzneslo, mohlo by přistát na jakémkoliv sídlištním dvoře v rámci Ostravy, prostě prefabrikát.
Fantazie a design se při tvorbě hřiště vyčerpala při návrhu vstupní brány,  pak už se barvičky a hračičky pro dětičky „frkali“ jak Baťa cvičky. Přesně podle norem, přesně podle katalogu. Dokonale bez nápadu, bez kontextu k místu, bez zamyšlení se nad formou a výběrem místa.
Další cirkus s absencí designu. Tento cirkus za pár týdnů bohužel nezmizí a obrazu místa, ani centra města neprospívá.   
Méně barev, více invence, méně pohledové exponovasti, a tak dále...

 
Dětské hřiště v Praze reflektuje bránu sousední budovy galerie Mánes
Dětské hřiště Brno park Šalepova


1 komentář:

  1. ...zrovna dneska ráno, když jsem šel přes náměstí, jsem si říkal něco podobného a kladl si otázku, kde jsou hranice podobného přístupu.

    OdpovědětVymazat