středa 27. července 2016

Alternativy pro dětská hřiště

Dětská hřiště jsou již neodmyslitelnou součástí veřejného prostoru.  Přísné normy vedou k certifikaci a následné unifikaci herních prvků. Pro některé městské prostory bychom, ale měly hledat citlivější formy řešení. Příklady najdeme u nás i ve světě.


Dětské hřiště hravě využívá terénní dispozice pro myšlenku ještěra a jeho doupěte. V hlavě ještěra jsou lanové prvky. Tělo ještěra je složeno z jednotlivých průlezových a nakloněných rovin. V pařátech jsou houpačky a skluzavky. (Optik park, Rathenow, Německo)
Doby, kdy na dvorech postačil ke hrám klepáč a kovové dětské hrazdy jsou dávno pryč. Poptávka po dětských hřištích ve veřejném prostoru se stala běžným požadavkem. Přísný systém norem ovšem herní prvky neúměrně zdražuje, což se často stává omluvou pro jejich prefabrikaci.

Jsou místa, zvláště na sídlištích a sídlištních dvorech, kde jsou normované prvky vítány a není jim v zásadě co vytknout. Naopak důležité městské parky a exponované lokality by měly být řešeny komplexně, v rámci celého dotčeného prostoru, dětská hřiště nevyjímaje.

Drobná architektura dětského hřiště může lokalitu pozvednout, může čerpat z jejího genia loci a zhmotnit jej hravou formou.  Toto prefabrikát nedokáže.  Tady musíte mít nápad a myšlenku, kterou formou drobných detailů čitelně vepíšete do jednotlivých struktur a herních prvků. Dětské hřiště se náhle může stát dračím doupětem, vinařskou vesničkou nebo opuštěným korábem lodi. 

Toto je asi hlavní úskalí dětského hřiště na Černé louce v Moravské Ostravě. Chce se mi napsat, že tady byla myšlenka zabita, ale nebyla by to pravda. V případě Černé louky se myšlenka ani nenarodila a přitom: Divadlo loutek, Petřkovické bludné kameny jako jedna ze zásadní přírodních památek Ostravy, řeka Ostravice a nedaleký Slezkoostravský hrad, Cooltoure, vše zůstalo spát. Musím napsat, bohužel. 


Vinařská vesnička, sudy od vína, dřevěné káry a bobule hroznů využity v lanové sestavě.  Vše bez ladu a skladu jako po sklizni, nebo burčákových slavnostech. (Optik park, Německo)


Ne vždy musí být hřiště poplatné nápadu, někdy stačí jen cit pro místo, detail a výběr materiálů. (park Čtyři Dvory, České Budějovice, Česká Republika)


Indiánská, vesnička s totemy, provazovými mosty a solitérními kameny, není jednoznačně vhodným řešením pro historický park. Situování dětského hřiště umožňuje, vnímat tuto plochu a park, jako dvě oddělené ložnice, které se programově doplňují. Provedení hřiště jednoznačně převyšuje běžný standart v ČR. (park Boženy Němcové, Karviná, Česká Republika)


Koráb lodi a ostrova je častým tématem dětských hřišť. Děti pak jako dobyvatelé a piráti, lezou po lanech, schovávají se v podpalubí, a obsazují kapitánský můstek. Jejich hra má nepsaná pravidla a role všeobecně známých dobyvatelských příběhů. (Brandenburgu, Německo)

Ne vždy je to o penězích. Někdy jen o odvaze a nápadu. Herní prvek na kouzelném místě s názvem Lomeček.(zatopený lom Lomeček, Mrákov, Česká Republika)

I zde je myšlenkou dětského hřiště zakotvený koráb lodi a stromové přístřešky. Betonové modelace potaženy pryžovou gumou symbolizují hřbety mořských savců. (Tulln garden, Tulln, Rakousko)



Žádné komentáře:

Okomentovat